preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir

Login
Tražilica

Raspored pisanih provjera

Sukladno PRAVILNIKU O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI, vremenik pisanih provjera samo je okvirni plan te je podložan promjenama. Stoga podsjećamo učenike da redovito provjeravaju vremenik unutar aplikacije eDnevnik.

Raspored informacija
"Mravci - znalci"

 

Priručnik za pomoćnike u nastavi  za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Priloženi dokumenti:
Ucimo zajedno.pdf

 

Sigurnost na internetu

 

Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom

Raspored zvona

1. sat

8:00-8:45

13:30-14:15

2. sat

8:50-9:35

14:20-15:05

3. sat

 9:50-10:35

15:20-16:05

4. sat

10:50-11:35

16:10-16:55

5. sat

11:40-12:25

17:00-17:45

6. sat

12:30-13:15

17:50-18:35

 

Školska kuhinja

Naš YouTube kanal

 

Upisi u srednju školu

Upisi.hr

O nama

Zadruga u školi? Što je to?

Učenička zadruga je organizacija unutar osnovne škole, srednje škole ili određene odgojno-obrazovne ustanove u koju su uključene različite izvannastavne aktivnosti koje se bave raznim proizvodnim, ekološkim i proizvodno-umjetničkim programima. Članovi zadruge su zainteresirani učenici, učitelji, roditelji, djelatnici škole, vanjski suradnici te razne ustanove, udruge ili tvrtke iz lokalne zajednice.

Izvannastavne aktivnosti čine jezgru učeničke zadruge koja, djelujući poput školskog podsustava, ima svoja tijela i organe u svrhu koordiniranja i unaprijeđivanja odgojno-obrazovnog rada te produbljivanja suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom.

Zadruga može prodavati svoje proizvode i usluge, a prikupljena sredstva namijenjena su za njezin daljni rad. Učenici učlanjeni u pojedinu skupinu zadruge rade sa svojim mentorima prema dogovorenim terminima, surađuju s ostalim skupinama na zajedničkim aktivnostima i projektima, sudjeluju na sajmovima, smotrama i natjecanjima...

Važno je istaknuti kako se učeničke zadruge ističu kao odlično vježbalište za stjecanje poduzetničkih komeptencija, s obzirom da u osnovi svojih aktivnosti učenicima omogućuju stjecanje korisnih znanja i vještina u razvoju poduzetničkog duha, a primjenjivih u daljnjem životu. Omogućuju  učenicima izražavanje ideja pri osmišljavanju proizvoda i usluga, rad na stvaranju gotovog proizvoda, plasiranje na tržište i praćenje postignutih rezultata.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje oko 400 učeničkih zadruga, a njihov broj i opća zainteresiranost za učeničko zadrugarstvo svakim danom raste.

Mravci na Sajmu projektnih ideja, svibanj 2012.

 

Povijest učeničkog zadrugarstva u našoj školi

Prva školska zadruga u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” spominje se krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća kada je škola nosila ime OŠ Jovana Lazića. Zadruga je osnovana na inicijativu tadašnjeg nastavnika biologije - Radivoja Brnjevarca.

Prvi zadugari uljepšali su okoliš škole sadnjom i uređenjem parka u suradnji s ustanovama i stručnjacima iz lokalne zajednice. Prva sadnica bio je crni bor koji je posađen jedne proljetne nedjelje 1962. godine prema hortikulturnom planu vrtlara Vendelina Kovača. Daljna sadnja provodila se kroz sveukupno četiri etape od 1962. do 1968. godine. Zadrugari su se bavili i uzgojem poljoprivrednih kultura na udaljenom školskom zemljištu. U narednim godinama, zadruga je prestala s radom, a većina dokumentacije o radu zadruge, slijedom niza godina neaktivnosti, kao i ratnih zbivanja u Baranji, trenutno nije dostupna.

Učenička zadruga „Mravci-znalci“ službeno je osnovana 25. svibnja 2012. godine na inicijativu učiteljica Ivane Čavar i Svjetlane Ivanović (Babić), a u registar Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva  (HUUZ)  primljena je 4. srpnja iste godine. Zadruga je u šk.g. 2012./2013. imala 4 glavne skupine (EKO, ETNO, MEDIJSKA  I UMJETNIČKO-KREATIVNA SKUPINA), 15 podskupina i preko 200 članova.

Od šk. g. 2013./2014. pridružila se i peta; FINANCIJSKA skupina koja postaje odgovorna za zadružne račune, statistička i financijska izviješća, tj. zadružno računovodstvo. Iste godine pridružile su se i dvije nove podskupine u Eko skupini - Baranjski biljni pripravci i Mali zeleni. Zadruga je tako tada okupljala rekordnih 17 podskupina, odnosno 17 izvannastavnih aktivnosti u Školi. Te školske godine zadruga prvi puta sudjeluje na smotrama učeničkih zadruga i odmah postiže značajan uspjeh. Osvaja prvo mjesto na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu s istraživačkim radom “Proizvodnja lumbrihumusa i lumbrikulture u učeničkoj zadruzi”.

Kazališna družina „Stage Roar“ 2014. godine sudjelovala je na Županijskoj smotri amaterskih kazališta te zabilježila tri uspješne izvedbe predstave „Crvena Duksa“ u lokalnoj zajednici. Nekoliko glumaca ulazi u postav stalnog ansambla Gradskog kazališta Beli Manastir.

U školskoj godini 2014./2015. dolazi do promjena u broju zvannastavnih aktivnosti zadruge zbog promjena u satnicama učitelja. Gase se sljedeće podskupine: Vezilje, Folklor, Eko-zeko, Baranjski biljni pripravci, Mali zeleni, Mali novinari i Dizajneri, dok podskupina List preuzima ime Mali zeleni, a Artisti i Dizajneri se udružuju i preuzimaju ime Kreativne majstorije. Dugogodišnji nastavnik prirode i biologije Franjo Balog odlazi u zasluženu mirovinu, ali nastavlja djelovati u ulozi vanjskog suradnika. U glavnoj Etno skupini otvara se nova podskupina Glagoljaši, a u Medijskoj skupini – podskupina Scenaristi. U rad zadruge je tako uključeno 12 izvannastavnih aktivnosti. Zadruga se s osvojenim 1. mjestom na Županijskoj smotri učeničkih zadruga ponovno plasirala na državnu razinu, tj. na XXVII. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske, gdje je naš proizvod Lumbrice nagrađen titulom Najproizvod 2015.

U školskoj godini 2015./2016. ukida se Kazališna družina („Stage Roar“) kao zasebna izvannastavna aktivnost, ali družina nastavlja djelovati u okviru aktivnosti podskupine Školski mravinjak. Kreativne majstorije, prema prijedlogu učenika-članova, preimenovane su u naziv „Kreativni majstori“ te imaju dvije skupine koje paralelno djeluju i međusobno aktivno surađuju: Kreativni majstori 1 i Kreativni majstori 2. Umjetničko-kreativnoj skupini pridružuje se Kre-rec podskupina iz redova Mravaca s Posebnih odjela.

 

       

 

Mravci – znalci

 

“Mravci-znalci” predstavljaju podsustav izvannastavnih aktivnosti unutar Škole u koji se učenici, osoblje Škole, roditelji i vanjski suradnici prema vlastitim interesima dragovoljno uključuju, dajući dublji smisao odgojno-obrazovnom radu kroz racionalno i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena.
Rad Zadruge usmjeren je k sustavnom razvijanju poduzetničkih kompetencija i povezivanju teorije i prakse od najranije dobi, kroz upoznavanje i primjenjivanje temeljnih ekonomskih kategorija i poduzetnički osmišljene organizacijske strukture. Dok kroz izvannastavne aktivnosti stječu, produbljuju i primjenjuju znanja iz ekološkog, etnološkog, umjetničko-kreativnog područja i područja medijske kulture, učenicima je omogućeno izražavanje ideja pri osmišljavanju proizvoda i usluga, rad na stvaranju gotovog proizvoda, plasiranje na tržište i praćenje postignutih rezultata. Proizvodi i usluge se prodaju, a prikupljena sredstva namijenjena su za daljni rad zadruge.

Zadruga posebnu pažnju posvećuje promicanju prijateljstva i miroljubive komunikacije među djecom, očuvanja prirodne i kulturne baštine te kreativnom izražavanju kroz razne likovno-umjetničke tehnike i različite medije. Članovi Zadruge čuvaju i ukrašavaju veliki školski interijer i eksterijer čineći ga ugodnijim mjestom za učenje i rad, rade na poljoprivrednoj proizvodnji, proizvode razne ukrasno-uporabne predmete, njeguju etno motive svoga zavičaja, upoznaju prirodne i biološke zakonitosti u praksi te primjenjuju medijska tehnička i komunikacijska dostignuća prezentirajući se široj javnosti. Specifičnost Zadruge je veća mogućnost integracije učenika redovne nastave i učenika s posebnim potrebama iz Posebnih odjela škole kroz zajedničke aktivnosti
zadrugara.

Mravci-znalci su tim koji želi biti prepoznatljiv i aktivan član svoje lokalne zajednice i želi pružiti mogućnost stjecanja životno korisnih znanja i vještina svojim članovima.  

 

 

Mi smo Mravci-znalci:

uljepšavamo školu i brinemo o njenom okolišu, sadimo, izrađujemo proizvode za prodaju na sajmovima i izložbama, organiziramo sajmove i manifestacije, njegujemo kulturnu i prirodnu baštinu Baranje, vezemo, plešemo, glumimo, pišemo, izvještavamo i snimamo, bojamo, osmišljavamo projekte, usavršavamo se, bavimo se humanitarnim radom, surađujemo s drugim ustanovama...

 

Tko se može učlaniti?

 • učenici škole
 • roditelji učenika članova zadruge
 • djelatnici škole (učitelji, nastavnici, stručni suradnici, tehničko osoblje...)
 • vanjski suradnici (stručnjaci za pojedina područja od interesa za djelatnost zadruge)
 • bivši učenici škole i njihovi roditelji
 • bivši djelatnici škole
 • udruge
 • ustanove i tvrtke iz lokalne i šire zajednice ...

 

Zadružna učionica

 Vizija:

Postati poduzetan, prepoznatljiv i aktivan član svoje lokalne zajednice.

Misija:

Pružati mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena kroz izvannastavne sadržaje i omogućiti stjecanje životno korisnih znanja i vještina svojim članovima.

                                                                                             

Budi dio nas!  yes  Učlani se i ti!

 

Kako i gdje se učlaniti?

 

Svaki novi Mravac-znalac je dobrodošao!

Pogledajte popis skupina i podskupina, opis svake od njih i imena voditelja. Učlanite se u podskupinu koja najviše odgovara vašim željama i interesima. Možete se učlaniti u jednu ili više različitih podskupina. Javite se navedenom voditelju u školi radi dogovora oko termina održavanja, popunjavanja pristupnice i ostalih informacija koje vas zanimanju.

GLAVNE SKUPINE:

Eko skupina: nositelji ekološke i poljoprivredne proizvodnje, brinu o interijeru i eksterijeru te školskom bilju i parku, bave se lumbrikulturom
Etno skupina: preuzimaju glavnu ulogu u njegovanju motiva iz kulturnog i prirodnog nasljeđa Baranje ili domovine općenito
Medijska skupina: zaduženi za praćenje i izvještavanje o događanjima u zadruzi i školi kroz novinarske aktivnosti, njegovanje medijske kulture i organizaciju medijskih kulturnih manifestacija i kazališnih izvedbi, podučavaju članove čarima medijskih zanimanja (fotografija, film, kazalište, književnost), unutar skupine od osnutka zadruge djeluje kazališna družina „Stage Roar“
Umjetničko-kreativna skupina: nositelji proizvodnje kreativnih i ukrasno-uporabnih predmeta te su glavni poticatelji razvijanja kretivnosti, omogućavaju članovima izražavanje kroz razne likovne tehnike i stilove te podučavaju osnovama dizajna i marketinga

Financijska skupina: zadružno računovodstvo koje brine o financijama, računima i priprema izvješća

 

Kako nam možete pomoći ?

 

 • svojim znanjem

Vješti ste u nekom području kojim se zadruga bavi? Učlanite se i barem povremeno pomozite mladim zadrugarima svojim savjetima i sposobnostima...

 • svojom dobrom voljom

Želite li nam pomoći pri određenim radovima u svoje slobodno vrijeme javite se i rado ćemo vas ugostiti i povremeno zaposliti.

 • donacijom materijala za rad ili novčanom donacijom

Dio materijala koji nam može pomoći u našim kreativnim pothvatima nalazi se u vašoj svakodnevnoj kućnoj upotrebi ili u našoj svakodnevnoj okolini. Ovo je okvirni popis nekih korisnih materijala koje nam možete donirati, ali slične pozive u pomoć objavljivat ćemo povremeno na web stranici škole.

 • staklene teglice s poklopcem raznih veličina i oblika; boce i bočice zanimljivih oblika i/ili boja
 • plastične posude - lino lada kantice, plastične posude za juhu u prahu, velike plastične posude od proteinskih shake-ova
 • tkanine za šivanje (prvenstveno lan, pamuk, juta, umjetna i prava koža, čipka), šivaće igle i drugi šivaći pribor, gumene trake
 • prirodni materijali (češeri, komušina, kestenje, lješnjaci, orah u ljusci, morske i riječne školjke, zanimljivo kamenje, kameni oblutci, vinogradski čokoti, suho cvijeće, bundeve...)
 • boje (akrilne boje, boje i premazi za drvene, metalne, keramičke i/ili plastične površine, boje za tkanine, boje za staklo), lakovi u boji
 • čelična žica, aluminijska žica, bakrena žica, špaga
 • gips, keramičke pločice, ljepilo za pločice, smjesa za fugiranje, ljepilo za drvo, glina
 • brusni papiri raznih granulacija
 • salvete (svi motivi), papir za printanje, papir za naljepnice, hameri i kartoni, ljepenke
 • sadnice i sjemenke biljaka, brezina kora, palete
 • ukrasni materijal - ostaci od pokidanog ili raspadnutog nakita i sl.- perlice, zakovice... )
 • očuvane kutije raznih dimenzija (npr. od cipela ili veće kutije- za pohranu materijala)
 • pčelinji vosak, dotrajale/stare svijeće i fitilji, kalupi za svijeće
 • slamnati vjenčići

 

NAŠ LOGO:

 

  NAŠA KRILATICA:

Mudre glave, vrijedne ruke – nema muke!

Autor krilatice: učenik Marko Ordanić (člani kum Zadruge)

 

Autor loga: Damir Veg (počasni član) Dorada: Kristijan Horvat (2014.)

 

 

 

SURADNJA S DRUGIM USTANOVAMA

 

Zadruga je ostvarila uspješnu suradnju sa sljedećim javnim tijelima i ustanovama iz lokalne zajednice:

 

1.     Udruga UPS - Udruženo poticanje stvaralaštva

2.     Udruga BURP - Baranjska udruga rekreativnih pustolova

3.     Poduzetnički centar Beli Manastir

4.     Radio Baranja - radijska emisija “Mudrica”

5.     Centar za kulturu Grada Belog Manastira

6.     Turistička zajednica Baranje

7.     Grad Beli Manastir

8.     LAG Baranja (najmlađi smo članovi LAG-a!)

9.     Dječji vrtić "Cvrčak" Beli Manastir

10.   Foto-kino klub „Baranja-film“

11.   Gradsko kazalište Beli Manastir

12.   Gradska knjižnjica Beli Manastir

13.   OPG Bošnjak, Branjin Vrh

14.   OPG Nenad Falamić, Belišće

15.   UZ DALYA – Srednja škola Dalj

16.   Mohács Térségi ÁMK Széchenyi István

17.   OPG Ilonka Horvat

18.   Poljoprivredni fakultet u Osijeku

19.   Baranjska čistoća d.o.o.

20.    Horvat Media Marketing

21.    Baranjska kuća, Karanac

22.    Belje d.d.

23. OPG Nikolić, Beli Manastir

24. OPG Gajšek, Branjin Vrh

25. LadyM nakit, Beli Manastir

 

KONTAKT PODACI:

UČENIČKA ZADRUGA “MRAVCI-ZNALCI”

OŠ “Dr. Franjo Tuđman”, Sv. Martina 16, Beli Manastir

E-mail: mravci.znalci@gmail.com

Tel: 031703780 / 031703781 Fax: 031701460

Voditeljica Zadruge: Ivana Čavar

Tajnica: Ivana Kostadinović

preskoči na navigaciju