preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir

Login

Aktivacija mTokena

Upute za mToken portal

"Mravci - znalci"

 

Priručnik za pomoćnike u nastavi  za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Priloženi dokumenti:
Ucimo zajedno.pdf

 

Kampanja za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom

Raspored zvona 2023./24.

1. sat

8:00-8:45

13:30-14:15

2. sat

8:50-9:35

14:20-15:05

3. sat

 9:45-10:30

15:15-16:00

4. sat

10:40-11:25

16:05-16:50

5. sat

11:30-12:15

16:55-17:40

6. sat

12:20-13:05

17:45-18:30

 

Priloženi dokumenti:
19 dec.pdf

Naš YouTube kanal

 

Upisi u srednju školu

Upisi.hr

 
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani kruha u petom b
Autor: Danijela Zelić, 26. 10. 2017.

U četvrtak 19. listopada 2017. peti b je obukao svoje kuharske kecelje  kako bi obilježio Dane kruha. Ove godine smo se odlučili vratiti malo u prošlost i ispeći kruh na tradicionalni način.


Željeli smo okusiti kruh pečen ispod željeznog zvona i žara. Da bismo uopće mogli zamijesiti kruh na tradicionalan način bio nam je potreban domaći kvasac tj. kvas. Postupak izrade kvasa odradili smo tri tjedna ranije. Naribali smo jabuku i pomiješali ju s pšeničnim brašnom i vodom. Jabuka sadrži šećere koji potiču fermentaciju te se kroz tri tjedna brižljivog nadzora razvije simbioza gljivica i bakterija od kojih se  sastoji kvas. Naime, naše bake nisu kupovale kvasac, nego su ga na ovakav način same izrađivale i “oživljavale” svaki tjedan dok su pekle kruh. Domaći kvas ipak nismo stavili u naš kruh zbog higijensko-zdravstvenih razloga i zdravlja naših učenika, nego samo kobajagi. Kvasac smo ipak kupili, no to je naša tajna. Odlučili smo se za izradu kruha od dva kilograma integralnog brašna, jednog kvasca, soli i vode te malo šećera. Zamiješali smo kvasac s vodom, šećerom i brašnom i pustili ga da se diže. Za to vrijeme naše su vrijedne učenice odlučile pripraviti tradicionalni doručak naših baka i djedova. Pripremili smo sve potrebne sastojke i prionuli na posao: kruh, mast, paprika, sol i mladi luk. Dvije pune tacne fine delicije “planule” su u sekundi. Naravno da smo počastili i naše goste i suradnike koji su samo zadovoljno kimali glavom govoreći: “Ja sam odrastao/odrasla na kruhu i masti, nema ništa bolje.” Kad je kvasac nabujao zajedničkim snagama umijesili smo kruh. Bilo nas je dosta, no ruke smo svi oprali. Pustili smo ga da se diže, a naš profesor prirode Saša Musa pripremio je veliku količinu žara. Osim vatre, naš nam je profesor donio sav alat za kruh (okrugla tepsija, zvono, lopaticu za žar) i od jutra popratio cijeli proces. Ovim mu se putem zahvaljujemo jer ne bismo uspjeli bez njega. Položili smo tijesto u tepsiju, pustili ga nekoliko minuta da se odmori i stavili pod žar. Preostalo je samo čekati. Kad se dvorištem raširio miris pečenog kruha znali smo da je naš zadatak pri kraju. Izvadili smo vrući kruh koji je zbog duljeg pečenja dobio malo tamniju boju i promijenio miris u miris pečenog kestenja, no to nam nije zasmetalo da ga vrućeg narežemo i podijelimo. Učenici su se radosno pograbili za kruh isto onako kako su to činili naši djedovi i bake kad su bili mali, čulo se samo: “Razrednice, dohvatite mast, papriku i luk, nećemo ga valjda jesti samoga kad već imamo s čim.”

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE!!





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju